Receive up-to-the-minute news updates on the hottest topics with NewsHub. Install now.

Ambasada SAD: Neodgovorni pozivi da se napuste institucije na državnom nivou

2017. listopad 09 16:24
153 0
Ambasada SAD: Neodgovorni pozivi da se napuste institucije na državnom nivou

SARAJEVO - Naser Orić, bivši komadant Teritorijalne odbrane Armije RBiH, pred Sudom BiH oslobođen je optužbi za zločin na području Srebrenice i Bratunca 1992. godine.

Prvostepenom presudom optužbi je oslobođen i Sabahudin Muhić, bivši pripadnik TO Armije RBiH. Uslijedile su mnoge reakcije na oslobađanje od optužbi, a reagovala je i ambasada SAD-a u BiH.

Iz Ureda za odnose s javnošću ambasade SAD-a je za N1 rečeno da se Američka ambasada uvijek zalagala za vladavinu prava u BiH.

"Ambasada SAD dosljedno se zalaže za vladavinu prava u Bosni i Hercegovini što je ključni preduvjet za socijalni, politički i ekonomski razvoj zemlje. Mi smo oduvijek isticali da je na svim stranama bilo civilnih žrtava rata. Pozivamo sve da poštuju sudske odluke i pravosudne institucije. Pozivi da se napuste institucije na državnom nivou su neodgovorni i nisu u interesu ni žrtava, ni njihovih porodica.

Transparentna i pravedna suđenja na sudovima nephodna su za daljni proces pomirenja i budućnost ove zemlje", rečeno je u Ambasadi. Naser Orić, bivši komadant TO Armije RBiH i pripadnik TO Armije RBiH Sabahudin Muhić bili su optuženi da su učestvovali u ubistvima tri srpska zarobljenika u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac. Suđenje u ovom predmetu počelo je u januaru 2016. godine. Podsjećamo, Orića je Haški tribunal 2008. godine pravosnažno oslobodio optužbi za zločine u Srebrenici. Odbrana je od Haškog tribunala tražila obustavu postupka protiv Orića, s obzirom da mu je za te zločine već suđeno međutim taj zahtjev je odbijen. Naser Orić uhapšen je 10. juna 2015. na granici Francuske i Švicarske po zahtjevu Republike Srbije. Srbija i BiH su poslale zahtjev za njegovo izručenje. Izručen je BiH, nakon čega mu je Sud BiH odredio mjere zabrane, a Orić se branio sa slobode..

Izvor: nezavisne.com

Udio u društvenim mrežama:

Komentari - 0