Receive up-to-the-minute news updates on the hottest topics with NewsHub. Install now.

BiH potpisala službeno preveden Ugovor o Transportnoj zajednici

2017. listopad 10 14:47
38 0
BiH potpisala službeno preveden Ugovor o Transportnoj zajednici

SARAJEVO - Šefica Misije Bosne i Hercegovine pri Evropskoj uniji, ambasadorica Lidija Topić, potpisala je u ponedjeljak u Briselu u ime BiH službeno preveden na naše jezike Ugovor o transportnoj zajednici.

Ugovor su u ime Evropske unije potpisali ambasadorica Kaja Tael, stalna predstavnica Estonije pri EU kao predsjedavajuća Komiteta stalnih predstavnika i Henrik Hololei, generalni direktor Direktorata za mobilnost i transport.

Ugovor sa službenim prijevodom na jezike svojih zemalja isti dan potpisali su i ambasadori misija država zapadnog Balkana pri Evropskoj uniji.

Ugovor o transportnoj zajednici je u engleskoj verziji potpisan na Samitu zapadnog Balkana u Trstu 12. jula, a BiH mu se pridružila 18. septembra u Briselu, kada je Ugovor uime BiH potpisao predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Generalni direktor Hololei je prilikom potpisivanja istaknuo da Ugovor o transportnoj zajednici predstavlja novi korak u produbljenju saradnje u oblasti transporta između EU i zemalja zapadnog Balkana, što će doprinijeti integraciji transportne mreže, regionalnoj povezanosti, povezivanju ljudi i pružanju novih poslovnih mogućnosti.

Evropska unija na taj način, kazao je Hololei, želi zapadni Balkan približiti EU kroz transportne standarde i prakse, te povećati efikasnost transportne mreže i kvalitete servisa koji se pružaju građanima i poslovnom sektoru. Naredni važni korak predstavlja održavanje prvog TCT Vijeća, u novembru ove godine.

Potpisivanje Ugovora o transportnoj zajednici za Bosnu i Hercegovinu predstavlja završetak implementacije Odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine o prihvatanju Ugovora o osnivanju Transportne zajednice između Evropske unije i strana potpisnica iz jugoistočne Evrope, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Izvor: nezavisne.com

Udio u društvenim mrežama:

Komentari - 0