Auto ocijene ispravnim, a ni ne vide ga

2016. listopad 02 19:04

11 0

Auto ocijene ispravnim, a ni ne vide ga

BANJALUKA - Saobraćajni inspektori Republike Srpske ove godine privremeno su zabranili rad 15 stanica tehničkih pregleda, kod kojih su utvrđene brojne neregularnosti.

Kako nam je rečeno u Inspektoratu RS, jedna od najvećih su fiktivni tehnički pregledi, a zabrane su trajale od 15 do čak 90 dana u zavisnosti od slučaja i težine prekršaja.

"Tehnički pregledi vršeni su bez prisustva i testiranja vozila, a bilo je slučajeva u kojima su neispravna vozila deklarisana kao ispravna tako što su rezultati ispitivanja bili falsifikovani", rečeno je u Inspektoratu RS.

Neregularnosti je bilo i po pitanju vođenja evidencije, ispunjenosti uslova i propisa u pogledu objekta, opreme i stručnog osoblja, a osim zabrane, inspektori su kažnjavali i novčano.

U ovoj godini republička saobraćajna inspekcija je izvršila 233 kontrole, a izrečene su novčane kazne u vrijednosti od 37.700 maraka.

Kada je prošla godina u pitanju, podaci pokazuju kako su izvršene 324 kontrole, gdje je u 21 slučaju izrečena mjera privremene zabrane rada, a novčane kazne premašile su 80.000 maraka.

Iz inspektorata poručuju kako oni koji "mute" s tehničkim pregledom direktno utiču i na bezbjednost saobraćaja.

"Poštivanje propisa u ovoj oblasti je od ključnog značaja za bezbjednost kako vozača, tako i pješaka i korisnika usluga raznih vrsta prevoza. Falsifikovanjem izvršenog pregleda počinioci prekršaja svjesno utiču na ugrožavanje bezbjednosti saobraćaja, što je posebno zabrinjavajuće kad uzmemo u obzir da je riječ o kočionom, upravljačkom i svjetlosnom sistemu", istakli su u Inspektoratu RS.

Izvor: nezavisne.com

Za kategoriji stranici

Loading...