Buljubašić: Srpski zatvorenici u Dretelju zlostavljani, a žene silovane

2014. rujan 16 14:15

22 0

Buljubašić: Srpski zatvorenici u Dretelju zlostavljani, a žene silovane

SARAJEVO - Edib Buljubašić, optužen za zločine počinjene u Dretelju kod Čapljine, svjedočeći u svoju korist rekao je da su srpski zatvorenici u ovom objektu svakodnevno zlostavljani, a žene silovane.

Buljubašić je ispričao kako je polovinom jula 1992. godine došao u Hrvatske obrambene snage (HOS) u Ljubuškom, da bi početkom avgusta bio postavljen za zamjenika kasarne “Buno Bušić” u Dretelju.

Tada je, kako je kazao, vidio zarobljene muškarce i žene srpske nacionalnosti.

Na pitanje braniteljice Džeme Hasanagić da li je u Dretelju bilo zlostavljanja, on je rekao da se to dešavalo svaki dan, te da su srpkinje stalno silovane.

- Znao sam doći noću do hangara i vidim da je katanac otključan i fali žena, dvije-tri. Znam da je silovanje, ali ne smijem se ni ja baš suprotstaviti... Dođu ujutro krvavih očiju, iscrpljene, prljave, usmrdjelo se...- kazao je optuženi.

Buljubašić je ispričao i kako mu je jednom Ivan Petrušić, koji je tada bio komandant Dretelja, naredio da “riješi problem” sa zatočenikom Božom Balabanom, nakon čega je optuženi naredio vojnicima da Balabana udaraju.

- Vojnici su mi rekli da je psovao ustašku mater. Pošto je meni Petrušić naredio da riješim taj problem, dao sam da ga udaraju. I ja sam ga gruhao - kazao je on, dodavši da je do jutra Balaban preminuo.

Govoreći o uslovima u kojima su zatvorenici boravili, Buljubašić je kazao da nisu imali dovoljno hrane i sredstava za higijenu.

Buljubašiću se sudi za zločine počinjene u Dretelju, zajedno sa Ivanom Zelenikom, Srećkom Hercegom, Ivanom Medićem i Marinom Grubišić-Fejzić.

Tužilaštvo smatra da su svi učestvovali u tjeranju zatočenika na prisilni rad i mučenju, a od posljedica zlostavljanja nekoliko osoba je preminulo.

Prema optužnici, Zelenika je bio oficir HOS-a, Herceg komandant Dretelja, Buljubašić zamjenik komandanta, a Medić i Grubišić-Fejzić stražari.

Optuženi je naveo da je Petrušić bio “alfa i omega u Dretelju”, te je i njemu izdavao naredbe.

Dodao je kako je Petrušić obavljao i funkciju komandanta Vojne policije.

- Mnogi su tada imali dvije funkcije i činove i tada im je to imponovalo, a danas kad svjedoče ne daju da se to kaže. Nego su svi bili obični vojnici, kuhari... - kazao je Buljubašić.

On je dodao i kako on, niti niko drugi od optuženih, nije osnovao Dretelj.

Istakao je da je čuo za optužene, ali da ih nikada nije vidio da nekog tuku, hapse ili zlostavljaju.

Izvor: feedproxy.google.com

Za kategoriji stranici

Loading...