Festival ''Korzo'' će ugostiti šest dramskih sastava iz regije

2014. rujan 16 15:44

9 0

Mostar koncem ovoga tjedna bit će mjesto susreta mladih ljudi i zasigurno središte kulturnih događanja u regiji.

Naime, J.U. Mostarski teatar mladih u petak 19. rujna službeno će otvoriti Prvi međunarodni teatarski festival mlade publike ''Korzo'' koji će trajati tijekom vikenda do 21. rujna 2014. godine i koji će ugostiti šest dramskih sastava iz regije.

''Mi u J.U. Mostarski teatar mladih zaključili smo da i te kako ima potrebe intenzivno raditi na ovom događaju unatoč što određeni teatarski festivali u našem gradu već postoje, ali nam se činilo da bi uistinu moglo biti zanimljivo ponuditi ovakav festival koji bi prvenstveno bio namijenjen mlađoj publici i koji bi prezentirao vrstu teatarskih predstava s tzv. neovisne scene. Na ovom festivalu uglavnom će se raditi o manjim kazališnim skupinama koje su vrlo zanimljive u svom izrazu jer produciraju mnogo življi i moderniji teatar od onog kojeg možemo nazvati ''mainstreamom'', a koji se obično na postojećim festivalima i gostovanjima može vidjeti'', kazala je dr. Tanja Miletić Oručević, kazališna redateljica i direktorica J.U. Mostarski teatar mladih.

U današnjem Mostaru, urbanistički i socijalno gledano, korzo – koji je tradicionalni mostarski naziv gradskog prostora koji je šetalište, stajalište, mjesto susreta, interakcije i komunikacije – više ne postoji; on se preselio u domenu urbanog pamćenja, pa i nostalgije, priopćeno je iz Mostarskog teatra mladih.

Međunarodni teatarski festival mlade publike na simboličkom planu želi pozivati na takve vrijednosti, biti prostor susreta, komunikacije, razmjene, ali i međusobnog razgledanja, interesa za drugog, kao i pozitivnog odmjeravanja snaga.

U službenom dijelu programa Festivala nastupit će ''Posve moguća družina'' iz Rijeke; ansambl Andreaša Urbana s kazalištem ''Kosztolanyi Dezso'' iz Subotice; Sarajevski ratni teatar ''SARTR'' iz Sarajeva; Gledališče ''Glej'' iz Ljubljane; ''J.U. Mostarski teatar mladih''; te ''Totem – Centre Theatre Lab'' koji će zajedno sa polaznicima dramskog studija MTM-a mostarskoj publici na samoj premijeri i službenom otvaranju Festivala u petak 19. rujna ponuditi ''Blic-predstavu'' nastalu kroz rad na dokumentarnom teatarskom projektu ''Unutrašnji Mostar'', a koja će služiti kao katalizator za razgovor s publikom nakon premijere.

Osim službenog programa, J.U. Mostarski teatar mladih tijekom Festivala ponudit će i prateći program kao što je izložba fotografija ''TRANSveRZA'' autora Munevera Salihovića; otvorene razgovore s umjetnicima i gostima Festivala te radionicu teatarske kritike koju će voditi teatrolog Ronald Panza.

Sala Javne ustanove Mostarski teatar mladih, Gradska Banja, Trg Republike 1 (Musala)

Mala scena Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru (bivša robna kuća HIT)

Sala Javne ustanove Mostarski teatar mladih, Gradska Banja, Trg Republike 1 (Musala)

Mala scena Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru (bivša robna kuća HIT)

Izložba fotografija TRANSveRZA autora Munevera Salihovića Sala J.U. Mostarski teatar mladih, Gradska banja, Trg Republike 1 Otvaranje izložbe 19. rujna 2014. u 18 satiTrajanje izložbe 19. – 22. rujna 2014.

Otvoreni razgovori s umjetnicima – gostima FestivalaAndras Urban, Marta Beres, Marko Bratuš, Inga Remeta, Jelena Tondini, Nikola Homanyuk, Maksym Afanasyjev i dr.

J.U. Mostarski teatar mladih, Gradska banja, Trg Republike 1 Radionica teatarske kritike za mlade – voditelj Ronald Panza, teatrolog OKC Abrašević, petak 19. rujna, subota, 20. rujna i nedjelja, 21. rujna u 14 sati.

Ulaznice u pretprodaji mogu se kupiti u prostorijama Mostarskog teatra mladih (Gradska banja, 3. kat) i to u kompletima po promotivnim cijenama: Komplet karata za 6 predstava za učenike i studente 20 KM;Komplet karata za 6 predstava za ostale građane 35 KM.

Cijena pojedinačnih karata na blagajni MTM i HNK: Predstave u MTMu - 5 KM;Predstave u HNK - 5 KM za učenike i studente, 10 KM za ostale građane.

Izvor: bljesak.info

Za kategoriji stranici

Loading...