Indijska letjelica u Marsovoj orbiti

2014. rujan 24 08:32

28 0

NJU DELHI - Indijski svemirski brod danas je uspješnio ušao u Marsovu orbitu, a premijer Narendra Modi pohvalio je ovaj "skoro nemogući" uspjeh, ostvaren u prvom pokušaju.

"Marsovska orbiterska misija" košta 74 miliona dolara, što je tek trećina budžeta "Oskarom" nagrađenog filma "Gravitacija" o astronautima koji ostanu izolovani u svemiru.

"Danas smo ispisali istoriju", rekao je Modi, koji se pridružio stotinama naučnika u aplaudiranju u centru državne Indijske organizacije za istraživanje svemira /ISRO/, kada je objavljeno da je misija uspjela.

Modi je dodao da se Indija "usudila da krene u nepoznato" i da je "postigla skoro nemoguće". Indijski premijer dodao je da želi da proširi svemirski program svoje zemlje, koji postoji već pet decenija.

Indija se slanjem broda u orbitu Marsa pridružila maloj grupi zemalja - SAD, Rusiji i Evropi - koje su uspješno poslale istraživačke letjelice u orbitu ove planete ili na njenu površinu. Sve ostale zemlje u početku su imale nekoliko neuspješnih pokušaja.

Potvrda ulaska indijskog broda u Marsovu orbitu, poslije uspješnog kočenja potisnicima u trajanju od 24 minute, stigla je u 08.00 časova po indijskom vremenu.

Poslije puta od 666 miliona kilometara u prethodnih skoro deset mjeseci, svemirski brod "Mangaljan" sada će proučavati površinu Marsa i njegovu atmosferu u potrazi za gasom metanom. Brod se neće spuštati na Mars.

Svemirski brod "Mejven" američke Nase ušao je u Marsovu orbitu u nedjelju, 21. septembra, da bi proučavao gornji sloj atmosfere. "Mejven" košta 671 miliona dolara.

Izvor: feedproxy.google.com

Za kategoriji stranici

Loading...