Japanci imaju robota za sahrane

2017. kolovoz 25 10:04

301 0

Japanci imaju robota za sahrane

TOKIO - Jedna japanska kompanija dala je novu ulogu humanoidnom robotu SoftBanka, nazvanom "Pepper", a to je uloga budističkog redovnika za vođenje obreda sahrane tako da se sada u tu svrhu umjesto sveštenika može unajmiti robot.

Na sajmu pogrebne industrije "Life Ending Industry Expo" u Tokiju bio je izložen u srijedu robot koji je pjevao sutre kompjuterizovanim glasom dok je udarao u bubanj. Kompanija Nissei Eco napravila je softver za sahrane za "Peppera", robota kojega je predstavio SoftBank Group Corp. 2014.

Japansko stanovništvo sve je starije i mnogi budistički sveštenici primaju manje finansijske podrške od svojih zajednica tako da su neki od njih prisiljeni potražiti dodatne poslove, izjavio je Michio Inamura, savjetnik kompanije Nissei.

Robot za sahrane mogao bi "uskočiti" kada sveštenik nije dostupan, smatra on. Osim toga, najam ovog robota košta manje od 50.000 jena (oko 380 evra) po sahrani u poređenju s više od 240.000 jena (oko 1 800 evra) koliko košta sveštenik. Robot još nije dobio ponudu za posao.

Izvor: nezavisne.com

Za kategoriji stranici

Loading...