Kandidati iz državnih službi trebaju dati ostavke

2014. rujan 16 14:01

18 0

Transparency International Bosne i Hercegovine poziva rukovodeće državne službenike koji su se kandidirali za Opće izbore 2014. da, u skladu s relevantnim zakonima o državnoj službi, podnesu ostavke na pozicije u državnoj službi.

TI BiH podsjeća da je u članu 16. Zakona o državnoj službi BiH, kao i u relevantnim propisima na nižim razinama, propisano da je, u slučaju potvrđivanja kandidature za javnu dužnost, rukovodeći državni službenik dužan da podnese ostavku na mjesto u državnoj službi.

''S druge strane, za ostale državne službenike će se smatrati da je državni službenik na odsustvu iz državne službe od trenutka kada je potvrđena njegova kandidatura za javnu funkciju na koju se bira direktno ili indirektno, ili od trenutka kada je imenovan na položaj u bilo kojem zakonodavnom ili izvršnom organu, na bilo kojoj razini vlasti u Bosni i Hercegovini'', navodi Transparency International BiH u priopćenju za javnost.

Transparency International BiH također podsjeća da su Zakonom o državnoj službi BiH predviđene i novčane sankcije u iznosu od 2000 do 5000 KM za rukovodeće državne službenike koji ne podnesu ostavku na radno mjesto u državnoj službi nakon što je potvrđena njihova kandidatura.

Stoga će Transparency International BiH pratiti jesu li ispoštovane navedene odredbe propisa o državnoj službi i sva eventualna odstupanja prijaviti nadležnim institucijama, te apelira na kandidate na koje se ove odredbe primjenjuju da sami postupe po zakonu i podnesu ostavke.

Istodobno, Središnje izborno povjerenstvo BiH objavilo je kako do sada nije dobilo niti jedan prigovor iz njezine nadležnosti na kršenje izborne kampanje za Opće izbore u Bosni i Hercegovini.

Kako je za Anadoliju potvrdila Maksida Pirić, glasnogovornica Povjerenstva, prigovori koji su do sada pristigli odnose se na nepropisno plakatiranje te imenovanje članova biračkih odbora koji su u nadležnosti gradskih i općinskih izbornih povjerenstava.

"Sve prigovore koje smo dobili, a odnose se na plakatiranje i imenovanje članova biračkih odbora proslijedili smo gradskim i općinskim izbornim komisijama", navela je Pirić.Podsjećamo, izborna kampanja za Opće izbore je počela 12. rujna i traje do 11. listopada 7 sati ujutro kada počinje izborna šutnja.

Izvor: bljesak.info

Za kategoriji stranici

Loading...