Kusturić: Novi helikopter najkasnije u junu

2017. listopad 11 08:59

45 0

Kusturić: Novi helikopter najkasnije u junu

BANJALUKA - Helikopterski servis Republike Srpske trebalo bi najkasnije za osam mjeseci da dobije novi višenamjenski helikopter, čime će unaprijediti svoje usluge, rekao je Srni direktor ovog servisa Boban Kusturić.

On je naveo da je sa italijanskom kompanijom "Leonardo S.P.A." potpisan ugovor o kupovini helikoptera, te da je vrijednost ugovora 9.336.600 KM.

Navodeći da je Helikopterski servis od. 1. januara do 30. septembra ove godine izveo 29 medicinskih transporta, Kusturić je istakao da se sa novim helikopterom, koji ima savremenu navigacijsku opremu, znatno povećavaju mogućnosti izvođenja ovakvih operacija u složenijim vremenskim uslovima.

"S obzirom da je riječ o vazduhoplovu čiji je kapacitet pilot i sedam putnika, medicinski transport, kao jedna od najzahtjevnijih operacija, dobija mogućnost proširenja medicinskog tima zaduženog za zbrinjavanje pacijenata, čime se znatno povećava nivo zdravstvene njege prilikom vršenja ovih operacija", rekao je Kusturić.

On je dodao da će nabavkom helikoptera sa dodatnom opremom biti proširena i saradnja sa Republičkom upravom Civilne zaštite, čime će biti u mogućnosti da spremnije odgovore na eventualne elementarne nepogode.

Prema njegovim riječima, piloti i vazduhoplovno tehničko osoblje završiće u narednom periodu obuku u trening centru kompanije "Leonardo S.P.A."

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u aprilu odluku o kapitalnoj investiciji i dugoročnom zaduživanju Srpske za nabavku helikoptera u iznosu od 9,4 miliona KM.

Izvor: nezavisne.com

Za kategoriji stranici

Loading...