Nišliji izmjereno sedam promila alkohola u krvi

2017. listopad 11 20:34

184 0

Nišliji izmjereno sedam promila alkohola u krvi

Ljekari na Odjeljenju za toksikologiju na Klinici za endokrinonologiju, dijabetes i bolesti metabolizma u Nišu svakodnevno se bore da spase živote alkoholisanih pacijenata koji dolaze sa velikim količinama alkohola u krvi.

Kako kažu, rekorder je Nišlija koji je preživio sa čak sedam promila alkohola u krvi!

Kako kaže doktorka Slobodanka Milićević Mišić, specijalista toksikologije, kaže da borba za život ovog neslavnog rekordera bila teška.

"Sa četiri promila alkohola u krvi ljudi upadnu u komu, međutim, ovaj pacijent je inače hronični alkoholičar i uspjeli smo da ga spasimo. Donesen je u bolnicu u gotovo polumrtvom stanju, uradili smo sve što smo mogli i preživio je", kaže dr Milićević Mišić.

Kako napominje, iako bizarno, ovaj Nišlija je preživio jer mu je organizam bio naviknut na velike količine alkohola. Kaže da među ozbiljnim alkoholičarima ima i mladih ljudi.

"Jedan naš pacijent je mlad, vispren, a u toku godine je čak 15 puta završavao kod nas da ga detoksiramo", priča doktorka i dodaje da postoji “mnogo njih sa akutnim pijanstvom”.

Nažalost, kaže, da se događa i da, pored svog truda, nekome ne uspiju da spasu život.

"Imali smo pacijenta koji je imao 45 godina i u pijanom stanju mu je zapao dio pljeskavice. Nažalost, nismo uspeli da ga spasimo, preminuo je od gušenja", kaže dr Milićević Mišić.

Ona naglašava da je u toku ove godine na toksikologiji pregledano, observirano i detoksicirano 800 pacijenata, kao i da su više od polovine bili alkoholisani.

"U Srbiji je alkohol jeftin i vrlo dostupan, čak i maloletnicima. Među alkoholisanima je mnogo mladih i djevojaka, jer oni ne znaju da piju. Neretko nam dovode mladiće i devojke od 15 godina, mada ima i mlađih", kaže doktorka i dodaje da se kod njih ne liječe djeca mlađa od 15 godina, ali da zna da su doktori na Dečjoj internoj klinici zbog alkohola spasavali živote i djeci staroj 13 godina.

Doktorka Milićević Mišić upozorava da u Srbiji posljednjih godina raste broj namjernih trovanja ljekovima, pesticidima i korozivima.

"Mnogi koji žele da okončaju život imaju mit o lakoj smrti trovanjem. Najčešće uzimaju sedative, psihijatrijske lekove, kardiološku terapiju, ili što je još brutalnije, korozivima. Od njih stradaju unutrašnji organi, pa su posledice posle trovanja veliki problemi sa bubrezima", kaže doktorka.

"Roditelji nisu odobravali njihovu vezu, pa su odlučili da se otruju kao Romeo i Julija. On je popio dosta esencije, a ona samo malo. Njega nismo uspeli da spasemo, a ona je preživjela", kaže dr Mišić.

Izvor: nezavisne.com

Za kategoriji stranici

Loading...