»Noć istraživača« otvoriće Peter Sorensen

2014. rujan 25 10:13

34 0

»Noć istraživača« otvoriće Peter Sorensen

SARAJEVO - Šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen otvoriće sutra uveče u Sarajevu "Noć istraživača", čiji je jedan od ciljeva podizanje svijesti javnosti o uticaju raznih istraživanja i nauke na svakodnevni život.

Ciljevi "Noći istraživača", koja se organizuje od 2005. godine svakog posljednjeg petka u septembru, su i promocija naučnih istraživanja i podsticanje mladih da odaberu karijeru istraživača.

"Noć istraživača" u BiH počinje sutra u 17.00 časova istovremeno u četiri grada - Sarajevu, na Vilsonovom šetalištu, Mostaru na Španskom trgu, Banjaluci na Trgu Petra Kočića i Bijeljini na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića, saopšteno je iz nezavisne profesionalne organizacije "Tidea".

Ova četiri grada u BiH će biti ujedinjena sa više od 300 drugih evropskih gradova u najvećoj naučno-istraživačkoj zabavi ikada, navodi se u saopštenju.

Evropsku noć istraživača podržava EU posredstvom svog okvirnog programa "Horizont 2020". To je novi finansijski instrument u okviru kojeg je EU namijenila oko 80 milijardi evra za unapređenje nauke i istraživanja u sljedećih sedam godina.

"Noć istraživača u BiH 2014." održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva civilnih poslova BiH i federalnog Ministarstva obrazovanja i nauke, opštine Novo Sarajevo, te gradova Banjaluka i Bijeljina.

Ove godine slogan manifestacije je "Putokaz za nauku", koji oslikava namjeru organizatora da, koristeći saobraćajne znakove kao osnovu, skrene veću pažnju građana ka nauci, naučnim sadržajima, te istraživačkim i inovacijskim uspjesima koji ih okružuju.

Posjetitelji "Noći istraživača" u sva četiri grada moći će se družiti sa naučnicama, istraživati inovacije, naučna dostignuća i različite naučne projekte, glasati za najbolje projekte, čuti zanimljiva predavanja, te učestvovati u nagradnim kvizovima i eksperimentima od 17.00 časova do kasno u noć.

Na sajam nauke i inovacija u okviru "Noći istraživača" u sva četiri grada prijavilo se više od 70 institucija, organizacija, te kompanija koje se bave naučno-istraživačkim radom, dok u takmičenju za najbolji naučni projekat učestvuje oko 40 srednjoškolskih timova.

Izvor: feedproxy.google.com

Za kategoriji stranici

Loading...