Osam, umjesto 12 ministarstava u Vladi Tuzlanskog kantona

2014. rujan 16 15:39

6 0

TUZLA - Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je danas Nacrt izmjena i dopuna zakona o kantonalnoj Vladi, kojim je predviđeno osam, umjesto sadašnjih 12 ministarstava.

Razlog za donošenje ovih izmjena je uspostavljanje funkcionalnije i ekonomičnije organizacije Vlade, kao kolegijalnog izvršnog organa, te pojedinih organa uprave, saopšteno je nakon sjednice Vlade Tuzlanskog kantona.

Procjenjuje se da bi ukidanjem četiri ministarstva, u odnosu na postojeću sistematizaciju, bilo ušteđeno oko 1.150.000 KM na godišnjem nivou, jer bi bio smanjen broj radnih mjesta na oko 40, od čega, između ostalog, četiri ministra, četiri sekretara i četiri vozača.

Predviđeno je da Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva, Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja i Ministarstvo razvoja i preduzetništva, zbog srodnosti i povezanosti poslova i nadležnosti spoje u jedno složenije, ali funkcionalnije i kadrovski osposobljenije ministarstvo za privredu, koje bi moglo odgovoriti zadatku stvaranja ambijenta i pružanja pomoći u rješavanju složenih problema u privredi Tuzlanskog kantona.

Oblast poslova i nadležnosti turizma koje je bilo u sastavu Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja, ne bi prešlo u nadležnost novog ministarstva privrede, nego bi zbog uske povezanosti sa drugim oblastima prešlo u nadležnost postojećeg Ministarstva prostornog uređenja i zaštite životne sredine.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak i Ministarstvo zdravstva spojilo bi se u zajedničko Ministarstvo za rad, zdravstvo, socijalnu politiku i povratak iz razloga što oblast zdravstvene zaštite pripada oblasti socijalne zaštite u širem smislu.

Spajanje Ministarstva finansija i Ministarstva pravosuđa i uprave predleže se iz razloga što je zakonodavna i druga nadležnost u oblasti pravosuđa u ingerencijama Federacije BiH i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, dok je finansiranje rada pravosudnioh organa u nadležnost Kantona.

Izvor: feedproxy.google.com

Za kategoriji stranici

Loading...