Podignuta optužnica protiv službenika UIO

2017. listopad 11 11:21

48 0

Podignuta optužnica protiv službenika UIO

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv službenika Uprave za indirektno oporezivanja /UIO/ BiH Emira Tukulja zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja.

U optužnici se navodi da je Tukulj 4. novembra 2016. godine, u večernjim časovima, na graničnom prelazu Orašje, prilikom obavljanja poslova carinika-saradnika, propustio teretno vozilo i prikolicu, austrijskih registarskih oznaka u kojima se nalazila polovna tehnička i tekstilna roba, ali nije izvršio kontrolu i carinjenje robe koja se unosi u carinsko područje BiH u namjeri da drugome pribavi korist.

Optuženi se tereti da trećem licu nije izvršio naplatu carinskih dažbina i dažbina, uz potvrdu o naplati indirektnih poreza na ukupan iznos procijenjene vrijednosti robe od 5.958 KM, oštetivši na taj način budžet BiH za iznos od 1.598 KM, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Tukulja terete da je, ne izvršivši svoju službenu dužnost, drugome pribavio korist i drugome nanio štetu, te počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

Izvor: nezavisne.com

Za kategoriji stranici

Loading...