Ričardu III smrskali lobanju

2014. rujan 17 14:23

46 0

LONDON - Ričard III, posljednji engleski kralj koji je skončao na boljnom polju u XV vijeku, preminuo je pod udarcima neprijatelja koji su mu smrskali lobanju dok je ležao na zemlji bez kacige, navodi se u najnovijoj britanskoj naučnoj studiji.

Povrede glave potvrđuju kazivanja iz tog doba da je Ričard III, zaglavivši se u glib, sišao s konja, pao u blato gdje su ga neprijateljski vojnici sustigli i ubili, otkrivaju analize kraljevih posmrtnih ostataka, čiji su rezultati objavljeni danas u časopisu "The Lancet", prenose Večernje novosti.

Engleski suveren je umro u 32. godini u bici kod Bosvorta 22. avgusta 1485, nakon samo dvije godine vladavine.

Dinastija Tjudor, koja je poslije njega preuzela tron, prikazala ga je kao krvoločnog tiranina. Tu mračnu reputaciju zapečatiće mu Vilijam Šekspir u svojoj čuvenoj drami "Ričard III" (1592) u kojoj kralj, našavši se u bezizlaznoj situaciji tokom bitke, izgovara čuvenu rečenicu: "Konja, konja! Kraljevstvo za konja!"

Kraljeve kosti su pronađene u Lesteru, u centralnoj Engleskoj, u septembru 2012. prilikom izgradnje lokalnog parkinga. Analize DNK, čiji rezultati još nisu objavljenji, potvrdile su da je grbavi kostur zaista pripadao posljednjem kralju loze Plantagenet, koji je poginuo nedaleko odatle, a koji su franjevački monasi diskretno sahranili.

Multidisciplinarni stručni tim Univerziteta u Lesteru, pod vođstvom Džoa Eplbija, ispitao je kosti stare 500 godina tehnikom skeniranja kompjuterskom tomografijom. Naučnici su na glavi kralja identifikovali najmanje devet povreda prouzrokovanih raznim oružjem (mačem, helebardom, nožem, bodežom).

Ričard III će biti sahranjen 26. marta 2015. u katedrali u Lesteru. Nedjelja koja će prethoditi tom događaju biće posvećena kralju kog pojedina udruženja već duže vrijeme pokušavaju da rehabilituju.

Izvor: feedproxy.google.com

Za kategoriji stranici

Loading...