SDA-SBB osvojila 34 načelnika mjesta: Stolac se mora istražiti

2016. listopad 02 21:16

13 0

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović potvrdio je da je nakon današnjih lokalnih izbora ova stranka osvojila veliki broj općinskih mandata, a koalicija SDA-Savez za bolju budućnost (SBB) osvojila je najveći broj načelničkih pozicija u BiH.

Ova koalicija je tako osvojila 34 načelnika mjesta i to 33 u Federaciji BiH i jedno načelničko mjesto u Republici Srpskoj.

Glasovi se još zbrajaju, ali Izetbegović je izrazio nadu da će kandidat za načelnika Srebrenice Ćamil Duraković, kojeg je SDA-SBB podržala, nakon što stignu glasovi iz odsustva i putem pošte biti pobjednik u ovoj općini.

Pozvao je nadležne institucije da preispitaju situaciju u općini Stolac u kojoj je u poslijepodnevnim satima prekinut izborni proces.

Tako je SDA je 2012. godine osvojila 42 načelnička mjesta, dok je na ovim izborima kandidirala ukupno 59 kandidata u Federaciji BiH i tri kandidata u Republici Srpskoj u koaliciji sa Savezom za bolju budućnost (SBB).

Imali su načelnike u općinama Bužim, Bihać, Sanski Most, Odžak, Banovići, Čelić, Doboj-Istok, Lukavac, Teočak, Živinice, Kalesija, Kladanj, Sapna, Srebrenik, Tešanj, Maglaj, Zavidovići, Zenica, Kakanj, Vareš, Olovo, Pale-Prača (FBiH), Foča - Ustikolina, Busovača, Donji Vakuf, Fojnica, Gornji Vakuf, Jajce, Novi Travnik, Vitez, Travnik, Jablanica, Konjic, Novo Sarajevo, Novi Grad Sarajevo, Ilidža, Hadžići, Vogošća, Ilijaš, Srebrenica (zajednički kandidat nekoliko stranaka) i Vukosavlje.

Kada su u pitanju općinska vijeća SDA je 2012. godine osvojila 488 vijećničkih mjesta, ali taj broj nije ostao isti jer su pojedini vijećnici prelazili u druge stranke.

Izvor: bljesak.info

Za kategoriji stranici

Loading...