Za 16 porodica 209.340 KM

2014. rujan 16 15:06

22 0

BANJALUKA - Gradska uprava uručila je danas 209.340 KM bespovratnih novčanih sredstva za stambeno zbrinjavanje 16 porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida prve i druge kategorije.

Devet porodica poginulih boraca i sedam porodica ratnih vojnih invalida dobilo je sredstva u novčanom iznosu do 22.000 KM.

Slobodan Gavranović, gradonačelnik, istakao je da je grad do sada u ove svrhe uložio oko tri milona KM.

"Ovo je jedan vid pomoći koju grad dodjeljuje ovim kategorijama stanovništva uz učešće u projektima koje realizujemo u saradnji sa Ministarstvom rada i boračko-invalidske zaštite RS, poput izgradnje 142 stana u Adi u koje će korisnici uskoro useliti", rekao je Gavranović.

Istakao je da je veliki problem i to što pojedine višečlane porodice iz ovih kategorija žive u garsonjerama, a u skladu sa propisima, smatra se da im je stambeno pitanje riješeno, što se mora promijeniti.

Milenko Vučeta, načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu u Gradskoj upravi, rekao je da je Banjaluka jedina lokalna zajednica koja je donijela pravilnik o stambenom zbrinjavanju i dodjeli bespovratnih sredstava, te da je po tom projektu zbrinuto 306 porodica i dodijeljeno oko 2,5 miliona KM bespovratnih sredstava.

Mijat Prodan iz naselja Motike, koji je u prošlom ratu izgubio sina, kaže da će dobijena sredstva utrošiti na završetak stambenog objekta.

"S obzirom na vremenske nepogode, grad je našao sredstva da nam pomogne i nije nas zaboravio u ovako teškim vremenima", rekao je Prodan.

Budžetom grada ove godine povećan je iznos sredstava za boračke kategorije za 66 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Milenko Vučeta, načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu, rekao je da je grad u prethodom periodu za boračku populaciju obezbijedio 50 miliona KM, što vlastitih stanova, što kupovinom 315 stambenih jedinica, te zemljišta od 24.000 kvadratih metara na lokalitetu Ada.

Izvor: feedproxy.google.com

Za kategoriji stranici

Loading...