Za borbu protiv ebole potrebno milijardu dolara

2014. rujan 16 16:15

17 0

ŽENEVA - UN su danas zatražile oko milijardu dolara /773 miliona evra/ za borbu protiv širenja epidemije ebole u zapadnoj Africi, što je dvostruko veća suma nego što je zatraženo prije samo mjesec dana.

"Ujedinjenim nacijama potrebno je milijardu dolara. To je ogroman finansijski izazov", izjavio je novinarima koordinator UN za borbu protiv ebole Dejvid Nabaro, nakon sastanka održanog u Ženevi iza zatvorenih vrata.

Organizacija procjenjuje da 22,3 miliona ljudi živi u regionima gdje je registrovana pojava virusa, a tim ljudima je potrebna pomoć", navedeno je u današnjem izvještaju UN.

UN se nada da će obim epidemije biti smanjen krajem godine i da će ona biti okončana prije sredine 2015. godine.

"Moramo spriječiti potpuno urušavnje zdravstvenog sistema država koje su pogođene epidemijom", izjavila je zamjenik generalnog sekretara UN za humanitarna pitanja Valeri Amos.

Ona je pozvala međunarodnu zajednicu da pojača angažovanje u borbi protiv epidemije koja izuzetno brzo napreduje.

Epidemija ebole koja je pogodila zapadnu Afriku najozbiljnija je od pojave virusa 1976. godine.

Od virusa je preminulo 2.461 lice od 4.985 potvrđenih, mogućih i sumnjivih slučajeva, navodi se u podacima koje je danas objavila Svjetska zdravstvena organizacija.

Kina je danas najavila slanje još 59 zdravstvenih stručnjaka u Sijera Leone, čime će se njihov broj u toj zemlji povećati na 174, dok međunarodna zajednica pojačava napore u cilju suzbijanja epidemije.

U kineskom stručnom timu su epidemiolozi, laboratorijski stručnjaci, ljekari i medicinske sestre.

Izvor: feedproxy.google.com

Za kategoriji stranici

Loading...