Receive up-to-the-minute news updates on the hottest topics with NewsHub. Install now.

Namirnice koje čuvaju zdravlje

2017. listopad 12 06:56
203 0
Namirnice koje čuvaju zdravlje

Ako ne želite da u nekom trenutku života postanete bukvalno zavisni od lijekova za povišeni holesterol, morate da regulišete ishranu i redovno radite analize krvi.

Pravilnim odabirom obroka u većini slučajeva možete da regulišete odnos "dobrog" i "lošeg" holesterola i tako znatno smanjite šansu od pojave mnogih kardiovaskularnih bolesti. Predstavljamo vam namirnice koje će vam u tome pomoći.

Ovsene pahuljice su prepune rastvorljivih vlakana, za koje je poznato da snižavaju nivo lošeg holesterola. Poželjno je da sami pravite svoju ovsenu kašu, jer instant varijante nemaju ni približno dovoljno vlakana.

Riba je bogata zdravim mastima i omega3 masnim kiselinama, koje pomažu organizmu da se izbori s nagomilanim holesterolom. Organizam čovjeka ne proizvodi omega3 i zbog toga je neophodno da ga unosimo kroz hranu ili suplementaciju.

Orašasti plodovi su idealna užina. U njima se, kao i u ribi, nalaze nezasićene masti, koje snižavaju nivo "lošeg" holesterola u ćelijama. Neki orašasti plodovi su bolji od drugih, ali su u umjerenim količinama svi poželjni u ishrani.

Mahunarke su ubice holesterola, jer su prepune rastvorljivih vlakana koja podstiču varenje i izbacivanje svih štetnih materija.

Svi znamo da je zeleniš dobar, ali je i naročito koristan u borbi protiv holesterola. Uz svaki obrok pojedite špinat ili salatu, a neka se na vašoj trpezi redovno nađu i kelj i kupus. Zeleno povrće je prepuno vitamina i minerala, kao i već pomenutih vlakana.

Avokado je bogat izvor zdravih masnoća i zato može da bude dobar saveznik u borbi protiv holesterola.

Birajte zeleni čaj ili neku mješavinu biljnih čajeva namijenjenu snižavanju holesterola. U pojedinim travama, kao i u zelenom čaju, nalaze se fitohemijski antioksidansi koji pomažu vašem organizmu da se izbori s povišenim holesterolom.

Izvor: nezavisne.com

Udio u društvenim mrežama:

Komentari - 0