Receive up-to-the-minute news updates on the hottest topics with NewsHub. Install now.

Piletina nije dobra za imidž dugogodišnje tradicije bh. kuhinje

2018. rujan 22 23:33
255 0
Piletina nije dobra za imidž dugogodišnje tradicije bh. kuhinje

Stranci su zainteresirani za bh. kuhinju i uvijek je rado ponovo kušaju

Bosanskohercegovačka kuhinja uglavnom se vezuje samo za ćevape i pite, a unazad nekoliko godina najviše je fokusirana na piletinu, što, smatraju stručnjaci, nije dobro za imidž dugogodišnje tradicije i kuhinje koja je jedna od najboljih u Europi.

''Mi našu kuhinju, koja je jedna od najmekših, najljepših, najsličnijih francuskoj i koja odiše blagošću, sa puno sireva i kvalitetnih mesa, uporno guramo u drugi plan'', kazao je Feni bh. kuhar Hamid Hadžić, veleposlanik bh. kuhinje u cijelom svijetu.

Izvorna domaća kuhinja, ističe, temelji se na janjetini, jer, kada nije bilo zamrzivača, janje je bilo praktičnije za skladištenje od velike životinje, zbog toga se, po riječima Hadžića, za bh. jela vezuje blagost.

Naglašava da je neophodno raditi na ujednačavanju jela, da bi iz BiH išla jedna slika i da bi se koristila u najboljem izdanju.

''Nisu nam jela ujednačena u svim dijelovima države, pa čak u jednom gradu imamo nekoliko varijanti istog jela. Mora se isto služiti i na Ilidži i u Bihaću, ako to uspijemo imat ćemo jednu od najljepših kuhinja u Europi '', naveo je Hadžić.

Edukacijama i aktivnim predstavljanjem kuhinje, smatra, jedino se može sačuvati tradicija i bogatstvo.

Pogrešnim smatra pretjerano korištenje jakih začina koji su novina u domaćoj kuhinji, iako BiH ima svoje tradicionalne začine kao što su karanfilić, nana i drugi.

''Bosanski lonac blago treba mirisati na karanfilić, da se sljubi s jelom. Veoma je važno vladati začinima, nažalost, nametnuli su nam puno karija i drugih koji preovladavaju te osnovna materija i najkvalitetnija mesa ostaju zapostavljena zbog prevelike doze'', potcrtao je Hadžić.

Stranci su, dodaje, zainteresirani za bh. kuhinju i uvijek je rado ponovo kušaju, ćevape, pite, ali i hadžijski, šiš i druge ćevape.

Izvor: bljesak.info

Udio u društvenim mrežama:

Komentari - 0