Receive up-to-the-minute news updates on the hottest topics with NewsHub. Install now.

Porođaj u Afganistanu je opasniji od rata

2018. rujan 22 23:33
257 0
Porođaj u Afganistanu je opasniji od rata

Majka je primljena u 9:30, a rodila je u 9:35. U rodilište Liječnika bez granica (MSF) na jugoistoku Afganistana, jedno od najaktivnijih na svijetu, žene često stižu u zadnji čas.

Ondje se dnevno rađa više od 60 beba. Liječnici i primalje svoju ustanovu od milja zovu ''tvornicom beba''. U rađaonicama je najveća gužva rano ujutro.

Područje pod kontrolom talibana jako je blizu i ceste su noću nesigurne. Kad je 25-godišnja Asmad Fahri u gluho doba noći osjetila trudove, znala je da mora pričekati jutro kako bi krenula na trosatni put do bolnice.

U prosjeku se nove majke na odjelu zadržavaju šest sati, ali nju će otpustiti nakon samo tri jer mora stići kući prije mraka.

Do bolnice MSF-a žene nekad putuju danima, u boli i krvareći, po nesigurnim neasfaltiranim cestama u kolima, tačkama ili kojim god ''prijevoznim sredstvom'' na raspolaganju.

Većina ih se jedva stigne preodjenuti u bolničku pidžamu prije nego što krene porođaj.

Uspjeh je bio nevjerojatan. U prvoj punoj godini rada, 2013., ondje je rođeno 12 tisuća djece.

"Mi ovdje besplatno spašavamo živote", uz osmijeh kaže Safia Khan (24), jedna od primalja.

Po stopi smrtnosti u Afganistanu je ženama porođaj pet puta opasniji nego rat. Sada je u padu, ali nedovoljno.

Doktorica Raša Houri, palestinska ginekologinja, kaže da se njihova bolnica brine za 40 posto porođaja u pokrajini Khost, koja ima 1,5 milijun žitelja. "Trebale bi nam tri bolnice poput ove", za značajan pad stope smrtnosti, rekla je.

Osim rata i siromaštva, bolničko osoblje ima još jedan problem - paštunvali, patrijarhalan kod časti koji diktira život paštunskim plemenima u Khostu.

Prema paštunvaliju, spolovi moraju biti strogo razdvojeni, a žena ne smije pokazati lice strancu. Zbog toga je osoblje u bolnici isključivo žensko, izuzev jednog anesteziologa i šefa odjela neonatologije, piše Hina.

Ali čak i tako je ponekad potrebno malo uvjeravanja, kaže Salamat Mandozaj, ugledni član tamošnjeg društva koji se brine i za sigurnost bolnice.

"U ovom ruralnom okruženju, neke žene i dalje radije rađaju u svome domu", kaže.

Neovisno o preprekama - kulturi, siromaštvu, sigurnosti - doktorica Houri jako je zadovoljna.

Izvor: bljesak.info

Udio u društvenim mrežama:

Komentari - 0