Receive up-to-the-minute news updates on the hottest topics with NewsHub. Install now.

Ujedinjena Srpska: Vojna neutralnost u interesu svih građana Srpske i BiH

2017. listopad 08 10:44
26 0
Ujedinjena Srpska: Vojna neutralnost u interesu svih građana Srpske i BiH

BANJALUKA – Smatramo da se RS ne treba prikloniti niti jednom bloku, jer kad god smo se nekome priklonili izvukli smo deblji kraj, stav je Ujedinjene Srpske, u vezi sa prijedlogom rezolucije o vojnoj neutralnosti RS, koja će se naći pred poslanicima na narednoj sjednici NS RS.

Milan Petković, član Predsjedništva Ujedinjene Srpske, je na današnjoj konferenciji Ujedinjene Srpske pozvao sve aktere unutar RS i BiH na dijalog jer je to strateško i veoma važno pitanje kojem treba ozbiljno pristupiti.

"Osjećamo pojačane pritiske članstva u nekom od vojnih saveza, a smatramo da, imajući u vidu sve kroz šta je ovo područje prošlo,vojna neutralnost je jedino što nam treba", rekao je Petković.

Petković je rekao da je tekst ove rezolucije kvalitetatan i da taj strateški dokument treba biti temelj očuvanja integriteta i institucija Srpske s obzirom na pojačane pritiske za članstvo u nekom od vojnih saveza.

"S obzirom na to šta smo prošli u proteklom periodu, treba da ostanemo neutralni i ova rezolucija je potrebna Srpskoj. S tim u vezi, ne smije biti neslaganja vlasti i opozicije i rezoluciju treba usvojiti jednoglasno", rekao je Petković.

Kada je riječ o suspenziji Odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu, Petković je poručio da će ta stranka glasati zavisno od toga šta navede inicijator suspenzije u svom obrazlozloženju.

Komentarišući izjavu ministra spoljnih poslova BiH Igora Crnatka da je put BiH u EU zaustavljen i da su na tom planu potrebni razgovori svih faktora u BiH, Petković je rekao da podržava dijalog, iako je to i ranije trebalo uraditi.

Generalni sekretar Ujedinjene Srpske Neven Stanić pozvao je sve političke aktere iz Srpske i BiH, predstavnike akademske zajednice, nevladine organizacije, predstavnike EU i zemlje garante Dejtonskog sporazuma na dijalog i konsenzus o vojnoj neutralnosti.

Izvor: nezavisne.com

Udio u društvenim mrežama:

Komentari - 0